DGS (Dikey Geçiş Sınavı ) Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey…

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Nedir?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS); Üniversitelerin 2 yıllık ön lisans bölümlerinden mezun olan kişilerin 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmek adına başvuru yaptıkları sınavdır.

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) her yıl ortalama 240 bin kişinin başvuruda bulunduğu ve her geçen gün bu sayının arttığı bir sınavdır.

DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’na girebilmek için bir meslek yüksek okulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekir. DGS (Dikey Gçeiş Sınavı), ÖSYM tarafından düzenlenen ve çoktan seçmeli olan bir sınavdır.

DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’na kimler başvurmalıdır?

Ön lisans programlarında eğitimini tamamlamış ve ykseköğretim lisans programlarına geçmek isteyen kişier başvurmalıdır.

DGS (DİKEY GEÇİŞ SINAVI)’NA KİMLER BAŞVURABİLİR?

Ön lisans programlarında eğitim almış ve mezuniyete hak kazanmış, son sınıfta ve staj dışında tüm gereklilikleri yerine getirmiş kişler başvuruda bulunabilir.

Kendi Alanınızda Açıköğretim Lisans Programına Geçişte Sınav Koşulu Aranmaz

Eğer kişi meslek yüksekokul ya da ön lisans programlarından birinden mezun ve kendi alanında açıköğretim lisans programına geçiş yapmak isterse DGS (Dikey Geçiş Sınavı) şartı aranmaz. Kendi alanınızda lisans programlarına katılmak istediğinizde sınavsız geçiş hakkınız bulunmaktadır.

Yurt Dışında Bulunanlar DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’na Başvuru Yapabilir Mi?

Başvuru yapılacak tarihler arasında herhangi bir nedenle yurt dışında bulunan kişi başvuru merkezine gitmeden, başvuru kılavuzunda yazılı olan şekilde sınav başvurusunu gerçekleştirebilir.

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Kaç Sorudan Oluşur ve Kaç Tercih Hakkı Bulunur?

DGS Dikey Geçiş Sınavı), 60 Matematik, 60 Türkçe olmak üzere toplamda 120 sorudan oluşur. Değişiklik gösterme ihtimali olsa da güncel olarak 30 tercih yapma hakkı mevcuttur.

DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’nda ÖBP (Ön lisans Başarı Puanı ) Nedir ve Nasıl hesaplanır?

ÖBP (Ön lisans Başarı Puanı), önlisans eğitimi sonucunda kaç yılda bitirdiği ve diploma notu dikkate alınarak hesaplanan bir puanlama sistemidir. Adayların diploma notları 100 lük sisteme çevrilip 0,8 ile çarpılarak hesaplanmaktadır.

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Puanı Nasıl Hesaplanır?

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) puanı, adayın sınavda yaptığı sayısal ve sözel soruların toplamında sınav sonucunda aldıkları puanlar ve ÖBP puanı hesaplanarak adayların DGS sonucunda tercih yaparken dikkate alacakları puan hesaplanır. DGS’de 4 yanlış bir doğru ilkesi vardır.

DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’na Kaç Kez Girilebilir?

DGS’ye girmek için herhangi bir baraj sınav sayısı mevcut değildir.

DGS Tercihleri Ne Zaman Yapılmaktadır?

DGS sonrası puanlar açıklandıktan ortalama 4-5 gün içinde DGS tercihleri başvuruları yapılmaya başlanmaktadır.

DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’nda Ek Yerleştirme Var Mı? Başvuruları Ne Zaman?

Eylül ayı itibari ile ÖSYM tarafından açıklanan ek yerleştirme süreci başlamaktadır.

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Kazanılan Bölümlerde Hazırlık Sınıfı Var Mı?

Kazanılan bölümde yabancı dilde eğitim veriliyor ise aday; üniversite tarafından düzenlenen yabancı dil muafiyet sınavına girerek kazanmaları ya da kazanılan lisans programına ait derslere başlamadan önce bir yıl hazırlık sınavını başarı ile tamamlamaları gerekmektedir.

Bu Yıl DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Tarihi Ne Zaman?

ÖSYM Başkanlığı 2019 yılı sınav takvimini açıkladı ve 26 Nsan- 8 Mayıs 2019 tarihleri arasında DGS başvuruları yapılacak geç başvuru tarihi 21 Mayıs olarak belirlenmiştir. DGS ise 30 Haziran 2019 tarihinde gerçekelşecek olup sonuçlar Temmuz ayı sonunda açıklanacaktır.

İlgili Makaleler