Staj Başvurusu Nasıl Yapılır?

Üniversite serüveni boyunca en güzel anıları biriktirmenin yanı sıra en verimli ve farklı bakış açılarının kazanıldığı seneler geçiririz. Bu süreçte öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri ve profesyonel hayatları için sağlam adımlar atmaları beklenir. Bu sağlam adımların temellerini ise kuşkusuz zorunlu ya da gönüllü staj ve başvurusu nasıl yapılır oluşturur.

İş Hayatınız İçin Staj ve Önemi

Staj, mezuniyet sonrası önünüze çıkacak fırsatların ya da deneyimlerin bir ön gösterimidir. Yaptığınız stajlar, ileride size farklı kapılar açabilir ve hatta mezuniyet sonrası seçeceğiniz işi karşınıza çıkarabilir. Bu nedenle her üniversite öğrencisi, en az bir kez staj tecrübesini yaşamalıdır; fakat staj tercihlerinde bazı hususların üzerinde durmalıdır. Staj yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

staj

Staj Başvurusu

Aldığınız eğitiminiz ve gelecekte hangi meslekte çalışmak istediğiniz staj tercihinizi yapmanızda en önemli etken olmaktadır. Çalışmak istediğiniz mesleğe de bağlı olarak sektörel de tercih yapmalı ve stajınızı bu yönde tercih etmeniz gerekmektedir. Örneğin, Lojistik sektöründe İnsan Kaynakları ile sağlık sektöründe İnsan Kaynakları dinamikleri farklıdır. Teorikde size aynı görünse de pratikte uygulamalar bir birlerinden tamamen farklıdır. Diğer bir örnek de, yurt içi pazarda çalışan tekstil markası için hakla ikişkiler ile herhangi bir belediyenin halkla ilişkiler departmanı farklı olarak çalışmaktadır.

Teorik olarak aldığınız eğitim aynı temele dayanmasına rağmen sektörel uygulamalar farklılık içermektedir. Bu sebepten dolay tercih edeceğiniz mesleğin yanı sıra sektörel de farklılıkları gözetmelisiniz. Tercih öncesinde firma bazlı araştırmaya geçmeden önce sektör araştırmaları yapmalısınız. Sektörün şuanki durumu, gelecek projeksiyonu, size katacakları ve pek çok konuda araştırma yapmalısınız. Araştırdığınız sektör ile ilgili mesleki örgütler, uzmanlar ve otoritelerin sitelerinden veya internette yer alan sektörel bloglardan, yorumlardan yararlanabilirsiniz.

Bütün bu araştırmalardan sonra, tercih ettiğiniz firmaların sitelerinden veya insan kaynakları sitelerinden staj başvurularınızı yapabilirsiniz. Unutmamanız gereken hususta, tercih edeceğiniz firmaların size ve geleceğinize neler katacakları da çok önemlidir. Maalesef halen staj ve stajere bakış açısı bir çok firmada süreli ek iş gücü olarak bakılmaktadır. Oysaki sizin ihtiyacınız teoriğin yanında pratik yapabilmek ve tecrübe kazanmak olduğunu unutmayın.

Bir sonraki aşama müracaatlarınıza olumlu olarak dönen firmalar ile staj başvuru görüşmenizdir.

Staj Görüşmesi

Müracaatınızı olumlu olarak dönen firmalar ile ilgili görüşmelerinizden önce firmalar hakkında detaylıca araştırma yapmalısınız. Günümüzde bütün firmalar ile ilgili pek çok bilgiye internetten ulaşabilirsiniz. Firmaların sitelerinden, faaliyetleri, ürün ve hizmetleri, şirket yapıları, hakla açık (imkb de işlem görüyorsa) finansal tabloları, ödülleri, basında çıkan haberleri ve pek çok bilgiyi bulabilirsiniz. Önemli bir bilgi de, firmaların kurumsal yapılarında 3.sahışlara bildirdikleri MİSYON (var oluş sebebleri) ve VİZYON (hedefleri) yazılı metinlerdir. Kurumsal çalışan bütün firmalarda bu metinler inanılarak yazılmış ve gelecekte olmak istedikleri yerlere dayandırılmış gerçekçi metinlerdir. Bu metinlerden pek çok anlam çıkartabilirsiniz. İlaveten, firmanın sahip olduğu belgeler de size kurumsal yapıları hakkında bilgi verecektir. Kalite ve sistem belgeleri firmaların çalışmalarının temelini ve sistemini oluşturduğunu unutmayınız.

İlk görüşmeyi personel sorumlusu veya İK sorumlusu ile yapacaksınızdır. Size eğitiminiz, dersleriniz, staj amacınız ve beklentilerinizi soracaklardır. Siz de gerçekte ne amaçladığınızı ve beklentilerinizi net olarak aktarmalı, yanı sıra, sizin de neler yapabileceğinizi ifade etmelisiniz. Mutlaka uygun bir dil ile staj ve stajere bakış açılarını da sormalısınız. Unutmayın ki, stajınız size katkı sağlamalıdır. Bunun için de siz de sorularınızı aktarmalı ve staj süresince size katacaklarını öğrenmelisiniz.

Genellikle ilk görüşme staj kabulünde yeterli olacaktır. Firma karar verdikten sonra olumlu veya olumsuz geri dönüş yapacaktır. Olumlu olması halinde size, staj tarihleriniz, başlamanız gereken tarih ve istenilen evraklarınızı sizden isteyeceklerdir.

Bütün bu aşamalardan sonra sizin, eğitiminiz, kariyeriniz ve geleceğiniz için önemli bir aşama olan stajınız başlayacaktır.

Network Oluşturmanın Anahtarı: Staj

Eskiden gelen inanışlara göre stajyerlik, kahve getirip götürmenin ya da fotokopi çekmenin ötesine geçemiyordu. Ancak artık stajyerler, adeta firmaların tam zamanlı çalışanları olarak sürece dahil ediliyor ve olabildiğince verim alıyor. Bu noktada sürekli iş arkadaşları, anlaşma yapılan firmalar, fuarlar, webinarlar derken birçok kişi ile istemsiz de olsa iletişim kuruyorlar. Bu iletişimin sonucunda ise mezun olunca network ağları genişliyor. Ancak stajyerlerin olabildiğince hevesli ve üretken olması çok önemlidir. Çünkü bu şekilde yeni projeler ortaya koyabilir ve networklerinin gözünde somut işler başarmış olurlar. Stajyerlik süresi boyunca özellikle üstlerinizle yakın ilişkilerde olmanız, iş üstlenmeniz gerekir. Bu sayede sizin bu işte başarı elde edeceğinize, istekli olduğunuza güvenirler ve belki de mezuniyet sonrası size iş teklifi yaparlar. Bunun ötesinde sizi, kendi tanıdıkları firmaların yöneticilerine tavsiye ederek kariyer yolculuğunuz için destek olurlar.

Staj Ararken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bugün herhangi bir iş arama sitesine girdiğinizde karşınıza birçok staj ilanı çıkmaktadır. Yani amacınız herhangi bir yerde staj yapmaksa kolaylıkla bulabilirsiniz. Fakat bu şekilde ne verim alabilir ne de beklentilerinizi karşılayabilirsiniz. Bu yüzden staj arama sürecine başlamadan önce kendi kriterlerinizi ortaya koymalısınız. Kendinize “Benim bu stajdan beklentim nedir?” sorusunu sormalısınız. Örneğin aradığınız staj bir yöneticilik/liderlik stajı ise buna yönelik MT stajlarını araştırmalısınız. Staj boyunca İngilizcenizi aktif olarak kullanmak istiyorsanız dil kriterlerinin olduğu programlara göz atmalısınız. Staj ararken yararlanabileceğiniz birçok site ve uygulama vardır. Bu sitelerden en fazla bilineni ve kullanılanı LinkedIn’dir. LinkedIn’den mezuniyet sonrası iş ararken de staj ararken de faydalanabilirsiniz. Ancak ne kadar erken kayıt olursanız sitede bağlantı oluşturmaya o kadar erken başlarsınız. Bunun yanı sıra Toptalent.co ise yeni mezun programları ve staj imkanları ile karşınıza çıkar. Ayrıca staj bulma, network kazanma vb. içerikler üreterek, dijital atölyeler oluşturarak size bu konularda eğitim imkanları verir.

Toptalent İşe Alım ve Staj Programları

Yurtdışında Staj İmkanları ve Başvurusu Nasıl Yapılır?

Staj yaparken dilinizi geliştirmek ve farklı bir dünya vizyonu kazanmak için yurtdışı stajları harika bir deneyimdir. Ancak yurtdışı stajlarında genellikle gideceğiniz ülkenin dilini en az A2 olmak üzere bildiğinizi belgelemeniz gerekir. Bu nedenle yurtdışı stajı düşünüyorsanız öncesinde birkaç aylık dil kurslarından ya da İSMEK gibi eğitim merkezlerinden belge alabilirsiniz. Üniversite öğrencileri, yurtdışı stajlarını genellikle Erasmus staj programı ile gerçekleştirmektedir. Çünkü bu programlarda staj yaparken hibe alma seçeneği bulunur ve okul birçok işlemde size yardım eder. Erasmus stajı yapmak için öncelikle okulunuzun yabancı dil sınavına girmeniz gerekir. Bu sınav notu ile ortalamanız alınarak genel bir başarı puanı elde edilir. Bu puana göre ise fakültenizdeki kontenjana girerseniz. Yani Erasmus staja gitmeye hak kazanırsınız. Ancak bu seçeneğin en zor kısmı, staj yerini kendiniz aramanız ve bulmanız gerekir. Bu aşamada Erasmus staj yeri bulmak için tasarlanan birkaç site vardır. Bunlardan en bilineni ise işverenlerle doğrudan iletişime geçebileceğiniz Erasmusintern.org’dur. Bu siteye kaydolarak iletişime geçtiğiniz kişilere CV ve niyet mektubu gönderirsiniz. Erasmus haricinde bulduğunuz yurtdışı stajlarına kendiniz de gidebilirsiniz. Fakat bu şekilde sağlık sigortası gibi giderlerin tamamını kendiniz karşılarsınız. Yurtdışı stajı bulabileceğiniz siteler:

zorunlu ve gönüllü staj

Zorunlu ve Gönüllü Staj 

Staj ilanlarına göz attığınızda sıklıkla şu ibare ile karşılaşırsınız “Üniversitelerin 3-4. sınıf öğrencisi ve zorunlu stajı olan…” ya da “Sigortası okul tarafından karşılanmak kaydıyla…” Bu ifadenin tercih edilme nedeni zorunlu stajı olan kişilerin sigortalarının okul tarafından karşılanmasıdır ve bu da işverenleri, küçük çaplı da olsa bir masraftan kurtarır. İşletmelerin kendi maliyetlerini düşündüğü çok açıktır; ancak siz olabildiğince stajyere bir çalışan gözüyle bakan işletmeleri tercih edin. Çünkü bu firmalar, sizi gelecek için potansiyel bir çalışan olarak işe alır ve size kendi çalışanları ile aynı düzeyde davranır. Zorunlu staj bölüme göre 1’den 3’e kadar farklı alanlarda yapılabilen bir stajdır. Bu staj türü, her fakültede olmamakla beraber gönüllü staj ile yeri doldurulabilir. Zorunlu staj; mühendislik fakültelerinde atölye stajı, sağlık alanında hastane stajı, eğitim alanında ise okullarda yapılan 2 dönemlik staj olarak karşımıza çıkar. Okula teslim edilen belgeler ve alınan İş Sağlığı Güvenliği Sertifikasından sonra staja başlanır. Gönüllü stajlarda ise okulla irtibat kurmadan doğrudan başvuru yapabilir ve staja başlayarak ileride CV’nize ekleyebilirsiniz. İster gönüllü ister zorunlu olsun stajın iş hayatındaki yeri azımsanmayacak kadar önemlidir.

Tercüme Sektöründe Staj Deneyimi 

Tercüme sektörü de diğer sektörlerde olduğu gibi kendi dinamikleri ve farklılıkları olan bir sektördür. Bu sektörde kurumsal olarak yurt içi, yurt dışı, kurumsal ve bireysel müşterilere hizmet veren firmaların yanı sıra, bölgesel çalışan firmalar ve bireysel çalışan tercümanlar hizmet vermektedir. Kurumsal olarak çalışan tercüme şirketleri, hukuki olarak sorumlulukları olan, değişimi ve gelişmeleri takip etmek, oryante olmak ve rekabetçi olmak gibi durumundadırlar. Kurumsal olarak faaliyet gösteren şirketler rekabeti daha çok tercüme ve hizmet kalitesi yönünde vermektedirler. Bütün sektörlerde de olduğu gibi tercüme şirketlerinin de girdi (gelir) ve çıktıları (giderleri) vardır. En büyük giderleri tercüman maliyetleri olan tercüme şirketlerinde operasyon tercüme üzerinde olup, diğer bütün hizmetler de geri hizmetler olarak adlandırılır.

Kurumsal çalışan tercüme şirketlerinde, operasyonda tercümanlar, kontrolörler ve editörler görev yapar. Diğer hizmetlerde de, idari işler, satış, insan kaynakları, kurumsal ilişkiler veya hakla ilişkiler, grafik ve tasarım, muhasebe ve finans bölümleri ve çalışanları bulunmaktadır.

Bu sektörde deneyim kazanarak kariyer planlayanlar bütün bu bölümlerde staj başvurusu yapabilmektedirler.

Şirketimize Staj Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kariyerine tercüme sektöründe devam etmek arzusunda olan, tercüman ve bütün diğer departmanlarımızda stajyer adaylarına staj yapma imkanı verilmektedir.

Bunun için aşağıdaki linkte verilen sayfamız üzerinden staj başvurusu yapabilir ve insan kaynakları sorumlumuz ile stajınız için görüşebilirsiniz.

Staj başvurusu nasıl yapılır? Başvuru için tıklayınız

Stajyer ve Stajyerlik Hakkında…

Günümüz dünyasında güzel iş olanakları maalesef sınırlı. Ve yüzlerce adayda iyi bir iş olanağı aramak için kolları sıvamış durumda. Siz de iş hayatına yeni adım atanlardan biriyseniz ve üstelik okulu bitirmek üzereyseniz gelecek kariyeriniz adına iyi bir işte devamlı çalışmak elbette ki sizin de hakkınız.

Öte yanda eğer staj görüyor iseniz henüz kariyerin daha başındasınız demektir. Kariyerin henüz başında iken iş hayatına staj deneyimi ile adım atmış bulunuyorsunuz ve staj gördüğün bu iş yerine kadrolu bir aday olarak girmek hayaliniz varsa mutlaka bir şeyler yapılmalıdır ya da yapmalısınız. Peki neler yapmalısın? Stajını nasıl devamlı hale dönüştürebilirsin? İşte detaylar yazımızda…

stajyer

Staj Yapacağın Bölümü İyi Belirle!

İş dünyasına adım attığında henüz ne tarafa yöneleceğin konusunda bir fikrin yok. Dolayısıyla staj tecrübesi sana iyi bir yön çizecek fikir olacaktır. Bunun için doğru yerde olduğuna kanaat getirmen önemli ilk adımdır. Yani doğru bir departmanda mısın bunun kararını ilk önce vermen gerekir.

Her Daim Öğrenmeye Açık Ol!

Staj gören her kişi alanında uzman bir bilgiye sahip olması beklenmez. Öyle ki, staj kişinin kendisini geliştirmesi için sunulan büyük bir imkan. Staj döneminde asla ve asla soru sormaktan geri kalmayın. Üslerin deneyimlerini gözlemle ya da onların deneyimlerini aktarması için bir imkân veyahut bir ortam meydana getir. Sizde deneme yanılma yoluyla öğrenmenin adımlarını atmış olursunuz. Burada önemli olan sizin öğrenmeye açık olmanız ve bunu göstermenizdir. Unutmayın öğrenmenin en iyi yolu bol soru sormak ve pratik yapmaktan geçer.

Paylaş!

Sahip olduğun bilgilerini arkadaşlarınla paylaş ki, onlarda sana bilgilerini aktarsın. Hem böylece hem siz kananın hem de arkadaşların kazansın. Kazan-kazan formülü size tecrübe ve bilgi katacaktır. Paylaşmaktan asla çekinmeyin ya da kaçmayın.

Sorumluluk Al!

Staj yaptığınız günlerde sorumluk almaktan çekinmeyiniz. Bana bir şey olur korkusuyla yaşamaktansa sorumluluk alıp deneme yanılma yoluyla belli bir seviyeye gelmeniz sizin merdivenleri daha sağlam çıkmanızı sağlayacaktır. Aksi taktirde rutin işlerden öteye gidemezsiniz. Alacağınız her sorumluk mutlaka kademeli olacaktır. Size teklif edilen bir iş için “bunu ben mümkün değil yapamam” ya da “ben bunu bilmiyorum, asla yapamam” gibi negatif cümleler kullanmaktan imtina edin. Size sunulan işi kabul edin ve size sunulan o konu hakkında mutlaka araştırma yapın. Size yardımcı olacak ya da sizi yönlendirecek birileri mutlaka çıkacaktır. Yeter ki siz isteyin.

Aktif olun!

İş yerinde işlerin size gelmesini beklemeyin ve staj döneminde aktif olun. Size sunulan işler rutinden öteye geçmiyorsa yeni görevler edinmek için mutlaka araştırma yapınız. Staj dönemi içerisinde gelişim fırsatlarını yoklayın ve takip edin.

Teknolojiden Faydalanın!

Teknolojinin sunmuş olduğu olanaklarından mutlaka yararlanın. Ayrıca iyi bir bilgisayar kullanıcısı olmak için zaman harcayın. Günümüz dünyasında teknolojik gelişmeleri yakından takip edin. Asla zamana ayak diremeyin. İnovasyon odaklı bir staj dönemi geçirirseniz bunun size katkısı büyük olacaktır.

 

İlgili Makaleler