Telekonferans ve Video Konferans Çevirisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde pandemi sebebiyle, insanların bir araya gelme ve özellikle yurt dışı seyahat zorlukları olması sebebiyle kurumsal veya bireysel olarak internet tabanlı konferans teknikleri ile iletişim kurmak veya toplantılar yapmak oldukça yoğunlaştı. Bir çok teknoloji şirketi mevcut olan kullanım şekillerine, görüntülü görüşme ve konferans görüşme gibi ilaveler geliştirerek kullanıcılarının kullanımına sundular. Halen de her geçen gün yeni yazılımlar ve modüller geliştirilmektedir. Yapılan konferans görüşmelere yabancı katılımcı veya oturumcu katılması durumunda hakim olan dilin yanı sıra diğer dillere çeviri ihtiyacı olmaktadır. Bu durumda, internet ortamında gerçekleştirilen bu görüşmelerde talep edilen dilde çeviriyi yapacak çevirmenin bulunması ve görüşmenin çeviri ile gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Pekala, günümüzde gerek bireysel gerek ise kurumsal olarak görüşme amacıyla kullanılan ve oldukça popüler hale gelen bu araçlar nelerdir? Telekonferans nedir?  Video konferans nedir? Nasıl kullanılırlar? Telekonferans ve video konferans çevirisi nasıl yapılır? İşte cevaplar…

Video Konferans

Gelişen teknoloji ile birlikte, ülkeler arasındaki dil bariyerini aşmak için daha kolay ve ekonomik yöntemler tercih edilmeye başlanmıştır. Bu yöntemlerden birisi de video konferanslardır.

video konferans nedir

Video Konferans Nedir?

Karşılıklı olarak (iki veya daha çok katılımcıyla), görüntülü ve sesli olarak konuşma fırsatı sağlayan online iletişim yöntemidir. Bu yöntem aracılığıyla konuşma talebinde bulunduğuz kişiyle ne kadar uzakta olursa olsun, aynı ortamdaymışız gibi görüşebilir ve düşüncelerimizi paylaşabiliriz.

Son zamanlarda iş dünyasında oldukça popüler hale gelmiştir. Özelikle pandemi süreciyle birlikte video konferans yayınları daha sık tercih edilmektedir. Uluslararası olarak gerçekleştirilen yayınlarda çeşitli dillerde simültane veya ardıl olarak tercümanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Video Konferans Nasıl Yapılır?

İş dünyasının büyümesi, mevcut koşullar ve uzaktan çalışanların sayısındaki artış online konferans yönteminin tercih edilmesindeki en büyük sebeplerdir. Dolayısıyla video konferans önemli bir hale gelmiştir. Bunun için bu yayının nasıl gerçekleştiğini bilmek önemlidir.

Öncelikle mikrofon ve kameranın düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Gerekli kontrollerin ardından yayına başlanabilir. Arka plan seslerinin yaratabileceği rahatsızlıktan dolayı söz sırası sizde değilken mikrofonu kapatmanız iletişim kalitesini artıracaktır. Söz sırası size geldiğinde mikrofonunuzu açabilirsiniz. Görüntü açısından ışık alan ve katılımcıların sizi rahatlıkla görebileceği bir noktada durmanız gerekmektedir.

Dikkatinizi dağıtan şeylerden uzaklaşmak için e-posta bildirimlerinizi kapatabilir. Bulunduğunuz ortamın kapısını kapatabilir veya etrafınızda dikkat çeken görsel nesneleri kaldırabilirsiniz.

Gerçek bir konferanstaymış havası yaratabilmeniz adına açık ve net cümlelerle ve karşınızdakilerin duyabileceği ses tonunda konuşmalısınız. Aynı zamanda karşıdakilerin söylediklerini anladığınızdan emin olmalısınız. Böylelikle kaliteli bir yayın gerçekleştirebilirsiniz.

Video Konferans Sistemleri – Programları

Birçok program veya app/uygulama size bu konuda yardımcı olabilir. Skype, Webcam, Google Duo, Whatsapp, Facetime, Zoom gibi uygulamalar bu anlamda oldukça popülerdir.

Whatsapp ile Video Konferans Nasıl Yapılır?

Kullanımı oldukça basittir. Öncelikle görüşmek istediğiniz kişiyi WhatsApp aracığıyla görüntülü olarak aramanız gerekir. Diğer katılımcıları ise kişi ekle simgesine tıklayarak görüşmeye dahil etmeniz mümkündür. Görüşmeye en fazla 4 kişi ekleyebileceğinizi unutmamanız gerekmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

Skype ile Video Konferans Nasıl Yapılır?

Öncelikle görüşme yapacağınız kişilerin çevrimiçi olduğundan emin olmanız gerekir. Ardından kişiler listesini açarak ctrl tuşuna basılı tutunuz. Toplantıya katılacak kişilerin adlarına tıklayarak konferans araması başlata tıklayın. Sonrasında skype aramasına basınız. Kişiler böylelikle sizden bildirim alabilir ve isteğinizi kabul edebilir. Böylelikle konferans gerçekleştirebilirsiniz. Görüşmeye 10 kişi eklenebilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız

Telekonferans

Günümüzde en sık kullandığımız online iletişim yöntemlerinden birisi de telekonferans yöntemidir. Video konferans ile birlikte günümüzde kullanımı oldukça fazla artış göstermiştir.

Telekonferans Nedir?

Kişiler arasında telefon aracılığıyla sesli olarak görüşmeye imkan sağlayan online iletişim yöntemidir. Hem ofis, şirket vb. yerlerle iletişim kurmanıza olanak sağlarken arkadaş grubunuzla da iletişim kurmanıza fırsat verir.

Telekonferans Nasıl Yapılır?

Öncelikle görüşme yapmak istediğiniz bir kişiyi aramanız gerekmektedir. Görüşmeye başlamadan önce ses ve mikrofon ayarlarını kontrol etmeniz gerekir. Akabinde arama ekle butonu aracılığıyla eklemek istediğiniz numarayı arayabilirsiniz. Aramanın cevaplanmasından sonra konferans butonu aktif olacaktır. Böylelikle konferans görüşmeye geçebilirsiniz.

Görüntülü Telekonferans Nasıl Yapılır?

Görüşmek istediğiz kişiyi İOS telefonlarda facetime; android telefonlarda duo aracılığıyla görüntülü arayarak gerçekleştirebilirsiniz.

telekonferans ve video konferans çevirisi

Telekonferans ve Video Konferans Çevirisi Nasıl Yapılır?

Şirketler veya kişiler arasında online olarak çeşitli uygulamalar aracılığıyla görüntülü olarak gerçekleştirilen çeviri çeşididir.  Her ülkede olduğu üzere ülkemizde de her ay düzenli olarak ekonomi, siyaset, bilimsel ve teknolojik gelişmeler, hukuk vb. konular üzerine konferanslar düzenlenmektedir. Gelişen teknoloji ve yeni olanaklar ile birlikte son zamanlarda görüntülü konferans yayınları düzenlenmektedir.

Telekonferans ve Video Konferans çevirisi de, konferansın gerçekleştirileceği aracın (zoom, skype, whatsapp…) tercihine bağlı olarak konferans veya grup oluşturulduktan sonra katılımcılar veya konuşmacıların da katılmasıyla çeviri yapmaya hazır olunur. Bu çeviri türü internet ortamında olması sebebiyle bağlantı çok önemlidir, aksi takdirde çeviri başarılı olamaz. Yaşanabilecek en büyük zorluk aynı anda konuşanların olması durumunda karışıklık yaşanabileceği ve bir konuşmacının konuşması tamamlanmadan diğerinin konuşmaya başlaması veya müdahale etmesi halinde yine anlaşılma güçlüğü ve dolayısı ile aktarma güçlüğü yaşanacaktır.

Yukarıda belirttiğimiz sebeplerden ve ekleyebileceğimiz pek çok etkenden dolayı ardıl çeviri, yani konuşmacıyı takiben çeviri ideal olandır. Konuşmacının aktardığı yerlerden notlar almak ve mümkün ise bir takım işaretler ile veya sözlü ifadeyle sus vermek, takiben tercümesini aktarmak uygun olandır. Unutmamak gerekir ki, telekonferans veya video konferans çevirilerinde, çeviriyi yapan tercümanın oturuma müdahil olması, akışa müdahale etmeden konuşmacıları uygun bir şekilde yönlendirmesi, ilaveten de çevirisi tamamlandığında katılımcılara “tamamdır, buyrun lütfen” şeklinde bildirm yapması çevirinin başarısını arttıracaktır.

Telekonferans ve Video Konferans tekniği, özellikle yaşamış olduğumuz küresel sağlık krizi ile birlikte bu yola daha sık başvurulur olmuştur. Belirli online iletişim appleri üzerinden uluslararası olarak gerçekleştirilen online konferanslarda çeviri ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Buna göre simültane ve ardıl olarak sözlü çeviri hizmeti sağlanmaktadır.

çeviri çözümleri

Online Toplantı Çevirisi Taleplerinizde Çeviri Çözümleri…

Telekonferans ve video konferans çeviri talepleriniz ve dijital çeviri çözümlerimiz için dilediğiniz zaman bizlere ulaşabilirsiniz. Dilerseniz info@ceviricozumleri.com, dilerseniz de 0212 221 45 21 sabit ve 0553 910 31 32 Mobil & Whatsapp & Telegram ile bizlere ulaşabilirsiniz…

Teklif talepleriniz için tıklayınız

 

İlgili Makaleler