Dünya Üzerinde 7 Tarihi Yapıt

Dünya üzerinde 7 tarihi yapıt, dünyanın tarihi için adeta kanıt niteliği veren birçok farklı bölgede farklı yapıtlar yer almaktadır. Sayısı oldukça fazla olan ve çoğunluğu UNESCO tarafından koruma altına alınan bu yapıtlar günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarmıştır. İşte gerek görünüşüyle gerek barındırdığı hikayesiyle 7 önemli tarihi yapıt…

İşte Dünya Üzerinde 7 Tarihi Yapıt ve Hikayeleri

  1. Machu Pİcchu Antik Şehri – Peru

İnka imparatorluğu tarafından 15. yüzyılda inşa edilmiş olan bu şehri Amazon Ormanları’na kadar uzanmaktadır. Dünyanın 7 harikasından biri olarak görülen şehir 1532 yılında savaş sırası işgalciler tarafından gözden kaçmış ve zarar görmeden varlığını sürdürmüştür. 3000 basamağı bulunan şehir hala varlığını ve durumunu korumaktadır. Çiçek hastalığının yol açtığı salgın nedeniyle terk edilmiş, sonrasında 1911 yılında tekrar bulunarak “kayıp” lakabından kurtulmuştur.

  1. Tac Mahal – Hindistan

Müslüman sanatının en önemli ve kusursuz eseri olarak görülen Tac Mahal, Babür Hükümdarı Şah Cihan’ın eşinin vefat etmesiyle hatıra amacıyla inşa edilmiştir. Dünyanın 7 harikasından biri seçilmiş ve sonrasında 1983’te UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne adı yazılmıştır.

  1. Angkor Vat – Kamboçya

İnşasının 30 yılı bulduğu tahmin edilen bu tapınak 12. yüzyıldan beri varlığına devam etmiştir. Hindu tapınağı olarak inşa edilmesine rağmen sonrasında Budist tapınağı olarak kayda geçmiştir. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne adı yazılmıştır.

  1. Aziz Petrus Bazilikası – İtalya

İtalya için günümüz turizminde önemli bir yere sahip olan bu ibadethane Roma’da yer almaktadır. 4. yüzyıldan bu yana dünyanın en büyük Katolik ibadet yeri olarak din alanında önemli bir eser olarak anılmaktadır.

  1. Bayon Tapınağı – Kamboçya

12.yüzyılın sonlarında inşa edilen ve uzunca duvarlara sahip olan tapınak, inşasını yaptıran Budist Kral Javayarman’ın yüz figürlerinin ve gülümseyen figürlerinin olduğu önemli bir yapıdır. Ortasındaki Javayarman figürünün etrafı Khmer İmparatorluğu’ndaki Tanrıların figürleriyle tamamlanmaktadır.

  1. Shwedagon Pagoda – Myanmar

Myanmar’da bulunan Budist pagodası, içerisinde Budizm’in kutsal ögelerini de bulundurmaktadır. 2500 yılı geçkin varlığı ile oldukça rağbet görmeye devam etmektedir. Dünya üzerindeki en kıymetli yapılardan biri olan pagoda, altın kaplı olup, üst bölgesinde 4531 adet mücevher barındırmaktadır. Bunun yanında gizemliliğini hala koruyan 4 adet tünele sahiptir.

  1. Petra Dünya Mirası Sit Alanı – Petra, Ürdün

Nebati İmparatorluğu tarafından inşa edilmiş bu kent, 1800 yıllarında tekrar keşfedilmiştir. UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınan ve yedi harikadan biri sayılan kent, Ortadoğu’nun incisi lakabını taşımaktadır. İçerisindeki yerleşim, tiyatro gibi alanlar kireç taşından yontularak oluşturulmuştur. 1985’ten beri UNESCO tarafından korunmaktadır.

 

İlgili Makaleler