Üniversite Sürecinde Öğrenci Gelişimi

Üniversite sürecinde öğrenci gelişimi, üniversite dönemi başladığından beri öğrenciler, eğitim sürdürdükleri alanlarda ve hayatın içerisinde kendilerini nasıl geliştireceklerini sorgulamaya başlamışlardır. Üniversite eğitimi, sizi sadece bir alanda geliştiren dar kapsamlı bir tecrübe değil, farklı özelliklerinizi keşfetmenizi sağlayan geniş ölçekli bir deneyimdir. Üniversite öğrencisi, bu değerli süreç boyunca kendisini ne kadar geliştirebilirse iş hayatına girdiğinde de diğerlerinden ayrılmaya başlar ve tercih edilen çalışan olur. Bu noktada bir üniversite öğrencisinin hayatının hem en eğlenceli hem de en belirleyici dönemlerinde faydalanabileceği öz gelişim faaliyetlerini yazımızda derledik.

Üniversite Sürecinde Öğrenci Gelişimi Destekleyen Faaliyetler

Üniversite oluşumu, birçok bölümün ve akademik alanın bir arada toplandığı köklü bir ortamdır. Fizikten edebiyata mühendislikten öğretmenliğe birçok alan, bu kurumun çatısı altında toplanır. Her bölümün birbirine öğretebileceği, onu geliştirebileceği bir özellik vardır. Bazense bu bölümler ortak seminerlerde buluşur.

Liderlik Seminerleri Geleceğin Anahtarı

Liderlik seminerlerini göz önünde bulunduralım. Bir mühendislik öğrencisi, liderlik seminerinden eğitim aldığı bölümde müdürlük yapabilmek için faydalanırken bir eğitim fakültesi öğrencisi okul müdürü ya da ilçe milli eğitimde müdür olmak için katılabilir. Bu noktada önemli olan her bölümün ortak olarak yararlanabileceği ve birbirlerini bilinçlendirebileceği seminerler olmasıdır. Liderlik, inovasyon, dijital medya gibi seminerler ise günümüz iş başvurularında en fazla talep edilen seminer programlarıdır. Bu seminerlere katılan üniversite öğrencileri, iş başvurularında CV belgelerinin yanına sertifikalarını ekleyebilirler.

Ücretsiz Google Gelişim Kursları: https://learndigital.withgoogle.com/dijitalatolye/courses

öğrenci gelişimi

Akademik Kulüpler Sosyal Becerileri Güçlendirir

Bir eğitim merkezi olmanın yanı sıra bugün üniversitelerde sosyal yeteneklerinizi güçlendirebileceğiniz birçok kulüp bulunmaktadır. Satranç kulübünden Quidditch takımlarına değin size geniş bir seçenek yelpazesi sunan bu kulüplerin birçoğu ücretsiz olmakla beraber katılım sertifikaları da vermektedir. Ayrıca kulüplerinizde üstlenebileceğiniz sorumluluklar, kapsamlı bir iş ağı oluşturmanın anahtarıdır. Örneğin genç girişimciler kulübüne dahil oldunuz ve ekibinizle devlet destekli girişim projelerine kayılıyorsunuz. Burada birçok iş insanı ve firma ile görüşmeler gerçekleştirerek network yapılarınızı güçlendirebilirsiniz. Kulüplerinizde başkan, yardımcı, yazman gibi farklı görevlerde yer alarak bir takımın parçası olabilirsiniz. Kulüpler sizi hem sosyal olarak geliştirir hem de iş hayatınızda takım çalışmalarına daha kolay uyum sağlamanızı sağlar. Üniversite kulüp başvuruları, genellikle dönem başında kampüsün çeşitli bölgelerinde kulüp kayıt bölümleri oluşturularak yapılsa da özellikle istediğiniz kulüplerin sosyal medya hesaplarından takip ederek de ulaşabilirsiniz.

Erasmus, AISEC, Work and Travel ve Diğer Yurt Dışı Programları

Avrupa Birliği ülkeleri başta gelmek üzere üniversite öğrencilerinin gelişimi, birçok ülke tarafından destek almaktadır. Çünkü değişen bir dünyanın dümenleri hepimizin elindedir. Bu nedenle ülkeler, değişim programları ve farklı alternatifler ile öğrencilere yurt dışı deneyimi sağlar. Bu programlardan en fazla tercih edilenleri kısaca tanıtalım.

Erasmus Programı

Erasmus, Avrupa ülkelerinin desteklediği, Türkiye’nin de dahil olduğu kapsamlı bir eğitim programıdır. Bu programın iki bölümü vardır. Birincisi Erasmus öğrenim hareketliliği, diğeri ise staj hareketliliğidir. Öğrenim hareketliliğinde iki ülke kendi arasında anlaşmalar kapsamında öğrenci değişimi yapar. Program 6 aylık ya da 1 senelik olabilir. Belirli kontenjan dahilinde öğrencilere hibe desteği sağlanır. Staj programı da aynı şekilde öğrencilerin değişimi ile gerçekleşir. Ancak öğrenciler, staj yapacakları firmaları kendileri bulmakla yükümlüdür. Staj arayan öğrenciler, https://erasmusintern.org/ sitesinden faydalanabilirler. Kontenjan dahilinde tekrar hibe desteği alırlar. Hibeler  https://www.ua.gov.tr/ tarafından verilmektedir. Bir öğrenci hem eğitim hem de staj desteğinden faydalanabilir; fakat toplamda 12 ayı aşmamalıdır.

Work And Travel Programı

Erasmus genellikle Avrupa ülkelerine gerçekleşirken Work and Travel programı Amerika’da yapılmaktadır. Ayrıca bu bir eğitim programı değildir. Work and Travel’a gitmek isteyen öğrenciler, aracı şirketlere belli miktarda ücret öder. Aracı şirketler öğrenciye iş, kalacak yer, bir de mentör ayarlar. Öğrenci, yaz döneminde 2 ay kadar Amerika’da belirli işlerde çalışır ve son ayı gezmeye ayırır. Bu sayede öğrenci İngilizce dil gelişimi sağlar ve yeni yerler keşfetmiş olur. Bu gibi programlar, eğitsel katkılarının yanı sıra kişilere yeni bir dünya görüşü ve kültürel birikim sağlamaktadır.

AISEC Programı

AISEC, çalışma durumu düşünüldüğünde Work and Travel programına benzerlik gösterirken bu programdaki işler, genellikle daha niteliklidir. Örneğin Work and Travel’da garson ya da gişe görevlisi olarak çalışırken AISEC programında geçici öğretmen ya da proje yöneticisi gibi konumlarda çalışabilirsiniz. Gene Avrupa ülkelerinin yoğunlukta olduğu bu programa katılmak için üniversitelerin AISEC sorumluları ile irtibata geçmelisiniz. Size güncel ülkeler, programlar ve program süresi hakkında bilgi verirler. AISEC programına belli bir ücret karşılığında katılırsınız; fakat Work and Travel’a göre daha uygundur. Dil gelişimi için Almanya, İspanya, Fransa ve daha birçok farklı ülke tercih edilebilir.

AISEC resmi web sitesi: https://aiesec.org/

Avrupa Gönüllülük Hizmeti web sitesi: https://avrupagonulluhizmeti.com/

Küresel Dünyada Teknolojik Beceriler

Teknoloji devrinde doğmuş bir nesil olarak 21. yüzyılın en büyük ihtiyacı, inovatif bir kuşaktır. Üniversite süreci tamamlanarak iş arama sürecine girildiğinde dil becerilerinin hemen yanında yer alan teknolojik donanım kısmı, sizi ön plana çıkaran bölüm olabilir. Bu nedenle üniversite sürecinde yazılım kursları, bilgisayar bilgisi gibi kurslara katılarak bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz. Özellikle işiniz teknoloji ile iç içeyse bu konuda konferans, seminer, webinar ve çeşitli etkinliklere katılabilirsiniz. Günümüzün en değerli alanlarından olan bilişimin diğer üniversiteler ya da merkezlerdeki eğitimlerini de takip edebilirsiniz.

Kişisel gelişim ile ilgili okumanız gereken makale için tıklayınız…

İlgili Makaleler