Akreditif Çeşitleri Nelerdir?
Akreditif finansal bir kuruluş tarafından ithalatı gerçekleştirecek olan firmaya ( lehtar taraf ) istenilen belgeleri temin ve ibraz etmesi halinde sağlanan teminattır. Bir nevi sağlanan kredidir. Şimdi de, akreditif çeşitleri nelerdir? Teyit masrafı hangi tarafa aittir? sorularının cevaplarına bakalım…
Akreditif Çeşitleri Nelerdir? Teyit Masrafı Hangi Tarafa Aittir?
Teyit; İhracatçılar tarafından kullanılan ve ödemelerini garanti almak adına kullanılan bir mekanizmadır. İhracatçılar tarafından Avrupa ülkelerinden daha ziyade Güney Afrika ve Asya ülkelerine gerçekleştirilen ihracat sırasında riskli ülkelerden gelen akreditiflerin teyitli olarak açılması arzu edilmektedir.
Teyit bankası, bir akreditife teyit ekleyerek risk almakta ve bu risk karşılığında kar amacı gütmektedir.
Akreditif işlemlerinde teyit masrafları, akreditif vadesi ve teyit bankasına göre değişkenlik göstermektedir.
Türk bankaları amir bankadan ödeme gelmesi sonrası ve sıkı evrak denetimi sonrası ödeme yaptıkları için düşük komisyonlarla çalışmaktadırlar.
Yurt dışındaki bankalar ise çeşitlilik arz etmektedir.
Pratik uygulamada teyit masrafı ihracatçı tarafından ödenirken teoride bu masraf ise amir banka tarafından ödenmelidir.
Teyitli Akreditifin Avantajları Nelerdir?
Teyitli akreditif; amir banka tarafından taahhüt edilen ödeme yükümlülüğüne ek olarak geri dönülemez ödeme yükümlülüğünün başka bir banka tarafından daha üstlenilmesi anlamına gelir.
Teyit bankaları genellikle akreditif lehtarı taraf ile aynı ülkedendir.
Rotatif Akreditif
Rotatif akreditif (revolving letter of credit); bir diğer adıyla yenilenebilir akreditif olan bu düzenleme uzun zaman iş yapan taraflar arasında ve akreditife tanımlı ürünlerin taşınması, yüklemesi ve teslim edilmesi ihracatçı ve ithalatçının tecrübe sahibi olduğu durumdur.
Yenilenebilir Akreditif Avantajları
- Rotatif akreditif kullanılması durumunda lehtar ve lehtar bankanın elde ettiği bazı avantajlar aşağıda yer almaktadır.
- İthalatçı her defasında yeni bir akreditif başvurusu yapmak zorunda değildir.
- Akreditif açılış sürecinde gerçekleşen masraflardan tasarruf sağlanır.
- Bürokrasi ve zamandan tasarruf sağlar.
Stand By Akreditif
Teminat akreditif, stand by akreditif (stand by letter of credit) olarak da kullanılan ve ikincil bir ödeme düzenine sahip olan bu akreditif; bir banka stand by akreditif açarak ihracatçının var olan bir sözleşmeyi yerine getirebileceğinin garantisini vermektedir. Stand by akreditifler söz konusu sözleşme kapsamında işin yapılmaması durumunda ödeme yapılması şeklinde düzenlenmektedir.
Stand By Akreditif Çeşitleri
- Kesin teminat akreditifi (Performance Standby)
- Ticari teminat akreditifi (Commercial Standby)
- Mali teminat akreditifi (Financial Standby)
- Sigorta teminat akreditifi (Insurance Standby)
- Geçici teminat akreditifi (Bid-Bond or Tender Bond Standby)
- Kontgaranti teminat akreditifi (Counter Standby)
- Peşin ödeme teminat akreditifi (Advance Payment Standby)
Back to Back Akreditif
Devredilebilir akreditife benzer bir özelliğe sahip bir işlemdir. Ancak devredilebilir akreditiften farkı; mevcut akreditif üçüncü bir tarafa devredilmeden lehtarın bu akreditifi göstererek başka bir akreditifin açılmasını olanak sağlar.
İlk süreçte lehtar olan taraf ikinci akreditifte amir konumundadır.
ISBP Nedir?
ICC tarafından Akreditiflere İlişkin Uluslararası Standart Bankacılık Uygulaması kurallarıdır.
ICC’nin akreditiflere ilişkin birörnek kuralları olan UCP ile birlikte kullanılmalıdır. ISBP’deki uygulamalar akreditif şartlarının ve UCP kurallarının nasıl uygulanacağı ve yorumlanacağını göstermektedir.
ISBP (International Standart Banking of Prectices) ICC’nin Akreditiflere ilişkin Uluslararası Standart Bankacılık Uygulaması kurallarıdır. UCP ile birlikte kullanılması gerekmektedir.
UCP 600 Nedir?
Akreditif kurallarının kısıtlanmış halidir. UCP 600 1 Temmuz 2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. UCP 600 kurallarının bir akreditif için uygulanabilir olması için akreditif metninde akreditifin UCP 600’e tabi olduğunun belirtilmiş olması gerekir.
Çeviri Çözümleri tüm uluslararası standartlara bağlı çalışmalarını EN 15038 Tercüme Hizmet Kalite Standartları çerçevesinde hizmet vermektedir.
Çeviri Çözümleri ihracat işlemleri kapsamında yürütülen işlemlerde uzman ve deneyimli bilgi birikimine sahip bir şirkettir. Yoğun bilgi birikimi ve anadil düzeyinde dil bilgisine sahip bir ekiple profesyonel ve başarılı hizmet vermeye Perpa Ticaret Merkezi ( Perpa ) çatısı altında devam etmektedir.
Çeviri Çözümleri şirketi ithalat ve ihracatın dili oluyor. Taraflar arasındaki dil farklılığından dolayı anlama ve iletişim sorunlarını ortadan kaldırıyoruz.
Daha detaylı bilgi ve fiyat teklifi için info@ceviricozumleri.com adresimizden ya da 0212 221 45 21 numaralı telefonumuzdan ya da 0553 910 31 32 numaralı whatsapp hattımızdan kurumsal müşteri temsilcilerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.