Planlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Planlama nedir? Planlama nasıl yapılır? Planlama mevcut veya mevcutta olamayan yapılması gereken bir faaliyete önceden zaman veya işleyişinin nasıl olacağı hakkında bilgi atanması ve bu sürecin takip edildiği bir süreçtir. Hayatımızdaki önemine değinecek olursak planlama sayesinde yaptığımız işlerdeki verimlilik ve etkinliğin artacağını görmekteyiz. Örnek verecek olursak;

Planlama Nedir?

Finans alanında çalışan bir bireyin bir sonraki yılda yaşanacak risk ve olumsuz duruma karşı işletmenin bütçesine amortisman ayırması bir planlama örneğidir. Bu örnekten de yola çıkılacak olursa planlama faaliyetleri hayatımıza entegre olmuş bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Evde yemek yapan annemiz yemeğin malzemelerini planlayarak güzel bir akşam yemeği karşımıza çıkaracaktır. Babanız ile ailenizin harcadığı su ve elektrik faturasına göre eğlence giderlerini kontrol edecektir. Siz değerli okuyucu ise planlamanızı yaparak hayatınızda idealist bir şekilde devam etmiş olacaksınız, gördüğünüz üzere planlama her anlamıyla hayatımızdan ayrılmayan ve planlamadan zamanın hiçbir anını geçirmediğimizi fark ederek bunu farkındalık haline çevirirsek başarı ve özgüvenimizi arttırarak hayallerimizi gerçekleştirmemiz kolay olacaktır. Tabi bu bağlamda önemli olan diğer bir husus nasıl bir planlamanın yapıldığı konusudur. Bu konuyu da bir sonraki başlıkta siz değerli okuyucularımıza ifade etmiş olacağız.

Planlama Nasıl Yapılır?

  • Uygulanabilirlik: Planın gerçekleştirilen yapı ve faaliyetlere uyması temel esastır. Uygulanabilir plan hayatımızda pratik uygulama alanıyla planlayıcısına fayda getirecektir.
  • Tekrarlana bilirlik: Planların tekrarlanabilmesi yapılan işin standart hale getirilmesini sağlayarak istikrarınızı ve düzeninizi koruyacaktır. Yapılan planların sürekliliği aynı bağlamda başarı seviyenizi arttıracak bir etmen olarak değerlendirilebilir.
  • Zamanınızı verimli kullanılmasına yönelik: Planlamada temel amaç zamanı yönetmektir. Sizde zamanın kıymetine vardıysanız, verimli kullanılması gerektiğini ve boş zaman kavramını ortadan kaldırmanız gerektiğini bilmelisiniz.
  • Çevresel Faktörleri dikkate alın: Planlama da çevresel faktörler çok önemlidir. Bu bağlamda yapılan plan kişi veya çevre faktörü ile sekteye uğrayabilir, burada siz zaten saati geçti gerekli zamanı ayıramadım demek yerine hayallerinizi ve hedeflerinizi başka zamanlara taşıyabilirsiniz. Bu durum ise planlamanın elastik olmasıyla açıklanabilir. Elastik plan ihtiyaç ve koşula göre değişim gösterebilir. Ama bu değişim bireyi tembelliğe itmemeli aksine motivasyonunu arttırarak etkili geçirdiği zamanın artmasını sağlamalıdır.

Planlama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken İlkeler Nelerdir?

  • Dürüstlük ilkesi; Dürüst davranın, başarısızlığınızı veya başarınızı kabul edin kendinizi en iyi tanıyan sizsiniz başarısız olduğunuz faaliyetleri dürüstlük ilkesine göre belirleyerek planlama etkinliğini verimli hale getirin,
  • Merhamet ilkesi; Kendinize acıyın saatlerce çalışmak yerine uyabileceğiniz katı saatlere sahip olmayan esnek bir plan yaparak çalışmalarınızda kendinize ve bünyenize merhametli olun,
  • Gerçekleştirile bilirlik ilkesi; Gerçekleştiremeyeceğiniz saat veya bölümleri tek planda ve soyut olacak şekilde yazıp çizmeyin, yirmi dört saat çalışmak gibi bir hedef koymayın gerçekleştirme seviyesi yüksek planlama yapmanız içsel motivasyonunuzu arttırarak size planlamayı sevdirecektir.
  • Hayır diyebilme ilkesi; Siz kendinizin yönetimi ile sorumlu bir bireysiniz planlarınızı bozacak faaliyetler karşınıza çıkacaktır. Ama hayattaki hedeflerinizi gerçekleştirmeniz hayır demekten geçer. Okuyucu burada tamam merhamet ilkesine bağdaşmıyor bu ifade ettiğiniz konu diyebilir. Hayır planına dürüst ve sadık kalman için bazı şeylere hayır demen merhametsizlik değildir. Hayır diyebilmek bir disiplindir. Planlamada disiplin olmazsa olmaz bir konudur. Disiplininizi siz değerli bireyler sağlayacaksınız. Unutmayın anne babanız planlamada siz olacaksınız.
  • Çevresel faktörlere kapalı olma ilkesi; Planlarınızı esnek yaparak çok önemli olmadıkça planınızı bozmayın unutmayın ki planınız bir kere bozulursa dinamo etkisi gibi diğer planlamalarınız da olumsuz etkilenecektir. Çevresel faktörlere karşılık vermeyin, sosyal medya kullanımınızı plana uyarken kullanmayın, aksi takdirde verimsiz bir süre geçirmiş olursunuz.
  • Plana sadık kalma ilkesi; Plana sadık kalınırsa ve diğer ilkeler planlayıcı tarafından uygulanırsa mutlak etkinliğe ulaşılabileceğimi ön görmekteyiz, unutmayınız planlama için planlamaya sadık kalmak önemlidir. Aksi halde ortada bir planın olduğundan bahsedemeyiz.

Plansız Dolaşan Kişi, ülke ülke dolaşıp hazine arayan bir insana benzer.” Descartes

Kariyer planlama nedir ve nasıl yapılır yazımızı okumak için tıklayınız…

Tercümanlıkta kariyer planı nedir yazımızı okumak için tıklayınız…

Yabancı dil sınavları için tıklayınız…

 

İlgili Makaleler