Sınav Stresiyle Başa Çıkmanın 5 Yolu
Sınav stresiyle başa çıkmanın yolu, çoğu öğrenci sınavları yaşamlarının birer dönüm noktası olarak algıladığı için bu sınavlardan önce aşırı stres ve kaygı bozukluğu gibi olumsuzluklarla karşı karşıya kalıyor. Bizler bugün biliyoruz ki, az oranda stres, sınav zamanı ve süreci için bir motivasyon kaynağı olup çalışmak için kamçılayıcı bir etken olabiliyorken, buna karşın yüksek oranda stres de oldukça yıkıcı bir etkiye sahip olup bütün motivasyonunuzu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu bağlamda, yüksek kaygı ve stres seviyesine sahip öğrencilerin bununla baş etmek için bazı önlemler alması gerekir. Bizler de bugün sizlere bu önlemlerden bahsedip, sınav stresiyle başa çıkmanın 5 yolu açıklayacağız.
Sınav Stresiyle Başa Çıkmanın 5 Yolu
1.Doğru Nefes Tekniklerini Öğrenip Uygulayın
Nefes alma teknikleri oldukça hızlı ve etkili bir sonuç gösterir. Öğrenmesi de oldukça kolay olan bu teknikleri (nefesiniz her daim yanınızda olduğu için) her zaman ve her yerde kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Burada en önemli nokta nefesinizi karın içine çekerek derin nefes almayı öğrenmektir. Bu şekilde strese bağlı sığ nefes almanın önüne geçmiş olursunuz.
Basit nefes tekniklerini deneyerek başlamanızı ve stresli hissettiğiniz durumlarda bunları uygulamanızı tavsiye ederiz. Stresinizin ve endişenizin kontrolünü ne kadar çabuk sağladığınızı fark etiğinizde siz de şaşıracaksınız.
2.Çalışmalarınız Boyunca Düzenli Olarak Molalar Verin ve Gerektiğinde Şekerleme Yapın
Beynimiz yorulduğunda fonksiyonel çalışamaz ve revize etmekte zorlanır. Bu yüzden yorulduğunuzu hissettiğinizde daha da üzerine gitmeyin ve kendinizi zorlamayın, her saat 10 dakika kadar ara verdiğinizden emin olun. Ek olarak, şekerleme yapmanın üretkenliği arttırdığı yapılan çalışmalarca kanıtlanmıştır. Biraz kestirmeye ihtiyacınız olduğunda kendinizi bundan mahrum bırakmayın.
3.Planlı Olun
Neyle karşılaşacağımızı bilmediğimiz durumlarda kaygı ve stres seviyemiz yükselir, plan yapmak ve organize bir yaşam sürmek bu açıdan işimize yarayacaktır. Bununla beraber, plan yapmak bizi kararsızlıktan kurtaracak ve zaman kazanmamızı sağlayacaktır. Bu bağlamda, iyi organize olmak ve neyi ne zaman yapacağını ‘bilmek’ stres ve kaygı seviyenizi ciddi oranda azaltacaktır.
4.Farkındalık Meditasyonu Yapın
Farkındalık, ‘anda’ tam olarak mevcut olmaya ve o an oluşmaya başladıkça etrafınızda olup biteni ‘deneyimlemeye’ odaklanmış gelişmiş bir tekniktir. Bu tekniği nasıl uygulayacağınızı öğrendiğiniz zaman bütün dikkatinizi elinizdeki göreve (yani bu durumda sınavınıza veya ödevinize) verebildiğinizi fark edeceksiniz. Buna ek olarak, farkındalık tekniği otomatik sinir sisteminin parasempatik alanını harekete geçiren nörokimyasalları serbest bırakıp zihninize ve bedeninize sakin olma pratiği yapma konusunda da yardımcı olacaktır.
5.Yalnızlıktan Kaçının
2004 yılında Linguistics and Education dergisinde yayımlanan bir araştırma makalesi, akranlarla yapılan gözden geçirmenin, bireylerin kendi notlarını daha iyi anlamalarını sağladığını gözler önüne serildi. Buna ek olarak, sosyal desteğin birçok duygusal faydası vardır, gelişen güven duygusunu ve özerkliği bu faydalara örnek olarak vermek mümkündür. Kendinize olan güveniniz arttıkça stres ve kaygı düzeyiniz azalacaktır.
Çeviri Çözümleri