Yüksek Lisans Hakkında Her Şey
Yüksek lisans hakkında her şey, halk arasında ‘master’ olarak bilinen Yüksek Lisans, lisans eğitimi sonucunda öğrenilen bilgilerin, yapılan araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yüksek öğretim alanıdır. Yüksek lisans kişinin alanında uzmanlaşmasını sağlar. Yüksek lisans eğitimi sonucunda kişi uzman unvanını alır. Yalnızca özel sektör alanında değil devlet görevi yapanlar için de kademenizin yükselmesinde etkilidir
Yüksek Lisans Hakkında Her Şey…
Yüksek Lisans Nedir ve Niçin Yapılır?
Lisans eğitiminin bitmesinin ardından kişinin tercihine göre yüksek lisans eğitimi başlar. Yüksek lisans eğitimi ‘Tezli Yüksek Lisans’ ve ‘Tezsiz Yüksek Lisans’ olarak ikiye ayrılır. Tezli Yüksek Lisansa başvuru yapabilmek için Ösym tarafından düzenlenen Ales’e girmek zorunludur. Ancak Tezsiz Yüksek Lisans için böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır.
Yüksek Lisans eğitimini yalnızca kendi lisans eğitiminizle aynı alanda yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Uzmanlaşmak istediğiniz farklı bir alanda da Yüksek Lisans eğitimi yapabilirsiniz. Ancak genelde Yüksek Lisans ilanlarında lisans programıyla benzerlik gösteren bölümlerden alım yapılmaktadır.
Tezli Yüksek Lisans Nedir?
Tezli Yüksek Lisans, akademik kariyer hedefleyen insanların tercih ettiği yükseköğretim programıdır. Ancak akademik kariyerin dışında alanında veya farklı bir alanda uzmanlaşmak isteyen insanların da tercih ettiği görülmektedir.
Tezli Yüksek Lisans programında amaçlanan öğrencinin bilgiye ulaşabilmek için araştırma kapasitesini ve araştırma sonucunda edindikleri bilgileri yorumlayabilme yeteneklerini geliştirmeleridir. Tezli Yüksek Lisans Programının normal süresi 4 yarıyıldan oluşur. Ancak 2 yarıyıl daha uzatabilme imkanı bulunmaktadır. Tezli Yüksek Lisans eğitimini maksimum 6 yarıyılda tamamlayamayan öğrencilerin Yüksek Lisans Programları iptal edilir.
Tezli Yüksek Lisans Programı’na kayıt yaptırabilmek için Ales’e girmeniz gerekmektedir. Ales puanınızın başvuralar için yeterli olma durumu üniversitelere göre değişiklik göstermektedir. Üniversitelerin Yüksek Lisans alım başvurularının başlamasıyla birlikte özel şartlar, istenilen Ales puanları ve puan türleri üniversiteler tarafından yayınlanır. Türkiye’deki herhangi bir Yüksek Lisan Programına başvuru yapabilmeniz için Ales’den en az 55 puan almanız gerekmektedir. Ales 55 puan barajı Yök tarafından belirlenmiştir. Ancak 55 puan barajını aşmış olsanız bile yukarıda da belirttiğimiz gibi üniversiteler arasında değişiklik göstermektedir.
Yüksek Lisans başvuru tarihleri üniversiteler arasında değişiklik gösterir. Üniversiteler genelde bahar ve güz dönemi olmak üzere senede iki defa Yüksek Lisans alımı yaparlar. Ancak hangi üniversitenin, hangi programdan hangi tarihte ve ne kadar alım yapacağıyla ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır. Üniversitelerin kendi sayfalarından ve duyuru bölümlerinden bu konuyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Başvuru Sonrası Değerlendirilmeye Alınma Aşaması
Başvuru şartlarını karşıladığınız Tezli Yüksek Lisans Programı’nın istediği gerekli belgeleri hazırlayıp başvurunuzu yaptıktan sonra değerlendirilmeye alınırsınız. Yapılan değerlendirme yöntemi üniversiteler arasında farklılık göstermektedir. Bazı üniversiteler Tezli Yüksek Lisans alımları için Yds, Yökdil veya Yök tarafından denkliği kabul edilen (Toefl, Ielts gibi) dil sınavı şartı koymaktadır. Tezli Yüksek Lisans başvurusunda bulunanların Ales, Lisans mezuniyet puanı ve isteniyorsa dil sınavı puanı üniversiteler arasında değişiklik gösteren yüzdelik hesaplamalara göre değerlendirilerek başvuran kişilerin en yüksek puandan en düşük puana kadar sıralaması yapılır. Yapılan sıralamalar sonucunda üniversitelerin açtığı kontenjan sayısı kadar öğrenci asil olarak Yüksek Lisans Programı’na kabul edilir. Ancak bazı üniversitelere ve programlara kabul edilen öğrenciler mülakat ya da sözlü veya yazılı bilim sınavına tabii tutulur. Yapılan mülakatlar ve bilim sınavları ile Tezli Yüksek Lisans yapmak isteyen öğrencilerin alanlarında ne kadar bilgiye sahip oldukları anlaşılmaya çalışılır. Asil olarak kazanan öğrencilerin kayıt yaptırmama durumlarında yedek listesindeki öğrencilerin kayıt yapma imkanı oluşur.
Tezli Yüksek Lisans Ücretleri ve Ödeme
Tezli Yüksek Lisans eğitiminizi herhangi bir devlet üniversitesinde yapmak istediğiniz takdirde bir ücret ödemenize gerek duyulmamaktadır. Ancak özel veya vakıf üniversitelerinde yapacağınız Yüksek Lisans eğitimlerinizde üniversitelerin belirlemiş oldukları belirli ücretleri ödemeniz gerekmektedir.
Tezli Yüksek Lisans eğitimi boyunca en az 120 akts kredilik dersten başarı sağlanması, yazılacak tez hakkında Seminer hazırlanması ve uzmanlaşılacak alan ile ilgili konunuzu ve danışman seçiminizi yaparak Yüksek Lisans tezinizi hazırlamanız ve sunmanız gerekmektedir. Yüksek Lisan Tez Savunması’nın ardından teziniz kabul edilir ve Yök tarafından onaylanırsa Tezli Yüksek Lisans Programı’ndan mezun olur ve uzman unvanı alırsınız.
Tezsiz Yüksek Lisans Nedir?
Tezsiz Yüksek Lisans’da akademik bilginin çalışma hayatında uygulanması amaçlanır. Tezsiz Yüksek Lisans programı sizden Ales veya dil puanı istemez. Başvuru yapabilmek lisans programından mezun olmanız yeterlidir. Tezsiz Yüksek Lisans’da tez yazımına gerek yoktur. Bu Yüksek Lisans programında tez yerine dönem projesi hazırlanır. Dönem veya bitirme projesi değerlendirilip onaylandıktan sonra öğrenci programdan mezun olur. 2 veya 3 dönemde Tezsiz Yüksek Lisans’dan mezun olabilirsiniz. Tezsiz Yüksek Lisans son güncellemelerin ardından uzaktan ve ikinci öğretim şeklinde de yapılabilmektedir.
Yüksek Lisans Başvurularında İstenen Belgeler
Yüksek Lisans alım şartları değişiklik gösteren programlar birbirlerinden farklı belgeler de isteyebilirler. Ancak genel olarak kayıtlarda istenilen belgeler şunlardır;
- Lisans diploması veya aslı gibidir onaylı fotokopisi
- ALES sonuç belgesi
- Dil sınavı sonuç belgesi
- Özgeçmiş
- Erkek adaylar için askerlik durumu belgesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Fotoğraf
- Bazı programlar referans mektubu da istemektedir.
Yurtdışında Yüksek Lisans Eğitimi
Yurtdışında Yüksek Lisans yapmaya karar verdikten sonra uzmanlaşmak istediğiniz alan ile ilgili bir konu seçimi yapmalısınız. Konu seçiminin ardından yurt dışındaki hocaları araştırarak onlarla iletişime geçebilirsiniz. Ancak bu yöntem birazcık zor bir yöntemdir. Yurt dışındaki hocalara ulaşmak ne yazık ki kolay değildir. Ancak, Türkiye’de beraber çalıştığınız veya sizin çalışmak istediğiniz alanda uzman olan bir hocanın yurt dışında bir bağlantısı varsa onunla birlikte yurt dışındaki hocalarla bağlantı kurabilmeniz biraz daha kolaydır.
Bir diğer yurt dışı yüksek lisans eğitim şekli de ücretli eğitimdir. Okul, ulaşım , yerleşim ilgili tüm masraflarınızı karşılayarak yurt dışında yüksek lisans yapabilmeniz mümkündür.
Yurt dışında burslu bir şekilde Yüksek Lisans yapmak isterseniz TÜBİTAK veya yurt dışı eğitim bursu veren kurumlarla iletişime geçmeniz takdirde onların istediği proje veya çalışmaları yaptıktan sonra değerlendirilip burs programına girip girmemeniz kararlaştırılabilir.
Yurt dışında ücretsiz Yüksek Lisans yapıp belirli bir miktarda maaş almak isterseniz, internet üzerinden kolayca ulaşabileceğiniz uluslararası projelere özgeçmiş, referans, yayın listesi gibi gerekli evraklarla başvuru yapabilir, bu projelerle ilgilenen kurumların değerlendirilmesi sonucunda teklif alıp çalışmaya başlayabilirsiniz.
Hepinize kariyer hayatınız boyunca başarılar dileriz…
Çeviri Çözümleri