Hafıza Geliştirme Teknikleri
Hafıza Nedir? Hafızayı geliştirmek için ne yapmalı? Güçlü bir hafıza için neler yapılabilir? Hafızayı geliştirme teknikleri, Hafıza, insanların yaşamları boyunca öğrendikleri bilgilerin veya yaşadıkları deneyimlerin depolandığı bellektir. Beyinde bulunan bu bellek insanlarda doğuştan bulunmaktadır ve belli bir sınırlama alanı yoktur. Hafıza, insanlarda genetiğe bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak hafızanın geliştirilebilir olduğu da kanıtlanmış bir gerçektir.
Hafıza Geliştirme Teknikleri
Hafıza Geliştirme
Beynin fiziksel işlevleri harekete geçirilerek hafızayı geliştirmek mümkün. Nasıl ki bir sporcu bazı teknikler uygulayarak kaslarını geliştirebiliyorsa aynı şekilde hafıza da geliştirilebilir. Özellikle çocuk yaşlarda hafıza hızla geliştirilmeye açıktır. Hafıza tekniklerinin uygulandığı düzenli ve etkili çalışmalar sonucunda güçlü bir hafıza elde edilebilir.
İnsan belli unutmaya yatkınlık gösteren bir organdır. Ama öğrenilen, görülen, duyulan herşey beyne kaydedilir. Bilgilerin hatırlanamaması bellekten çağırılamaması ile ilgilidir. Hafıza geliştirme yöntemleriyle belleğin depolma alanı büyütülmesi değil depolama yeteneğinin geliştirilmesi sağlanır.
Çabuk Unutmayı Engelleyen Yöntemler
- Uyku alışkanlıklarının düzenlenmesi
- Zihindeki gereksiz bilgilerden kurtulma
- Öğrenmek istenilen şey üzerine tamamen odaklanmak
- Öğrenilenlerin sesli tekrar edilmesi
- Öğrenilen ya da hatırlanmak istenilen şeylerin küçük notlar alınarak görülebilir yerlerde bulundurmak
- Öğrenilenlerin görsellerle bağdaştırılarak hatırlanmaya çalışılması
- Hatırlanmak istenilen şeylerin farklı olaylarla ilişkilendirilmesi
- Öğrenilen bilgilerin bir başkasına anlatılması
gibi bazı yöntemlerle öğrendiğimiz bilgileri ya da yaşadığımız olayları çabucak unutmamızın önüne geçebiliriz.
Güçlü Bir Hafıza İçin Neler Yapılabilir?
- Motivasyonu güçlendirmek; İlk olarak bir şeyleri öğrenmek için güçlü bir isteğe ihtiyacımız var. Hevesli olduğunuz bir konuyu çok daha kolay kavrayabilir ve hatırlayabiliriz. Bu nedenle kendimizi öğrenmeye odaklayıp yaptığımız iş için motivasyonumuzu yüksek tutmalıyız.
- Pratik yapmak; Öğrendiğimiz bilgiler üzerinde düzenli olarak pratik yapmak hafızamızın güçlenmesinde önemli bir etkendir. Uzmanlara göre bulmaca, yapboz, anagram gibi etkinlikler hafızanın güçlenmesinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda özel olarak düzenlenmiş, internet üzerinden veya kitapçılarda kolayca bulabileceğimiz hafıza oyunları da zihnin egzersizlerle güçlenmesinde etkili olan bir diğer yöntemdir.
- Hafıza yeteneğine güvenmek; Birşeyleri hatırlamaya çalışırken kendinize güvenmez ve hatırlayamayacağınızı düşünümek endişelenmenize yol açar. Endişe de hafızanızın sahip olduğu hatırlama yeteneğini engeller. Bu nedenle hatırlayabileceğine inanmalısınız.
- Dikkat dağılımını en alt seviyeye çekmek; Dış etkenler hafızanın bilgileri hatırlamasına bazen negaitf etki eder. Bu etkiyi en aza indirmek için mümkün oldukça sessiz bir ortamda çalışılmalıdır.
- Odaklanma; Üzerinde çalışılan işe tüm dış etkenlerden bağımsız olarak odaklanılır ise bilgiler hafızada o kadar çok çağrışım yapar.
- Eski bilgiler ile yeni bilgiler arasında bağlantı kurma; Hatırlanmak istenilen konu hakkında diğer insanlarla konuşulup, eski olay ve bilgiler ile bağdaştırılması hafızanın konuyu daha hızlı hatırlamasını sağlar.
- Zihinsel imgeler; Beyinde bulunan bilginin hafıza tarafından daha hızlı çağrışım yapabilmesi için o bilgi beyinde görsel olarak canlandırılabilir. Çünkü görsel hafıza çok daha kuvvetlidir. Bir eşyanın ne olduğunu hatırlayabilmek için onun şeklini göz önüne getirmek çok daha hızlı hatırlanmasına imkan tanır.
- Hatırlamayı sağlayacak ipuçları kullanımı; Alışkanlıklar ve kalıplar kullanarak da hafıza güçlendirilebilir. Günlük yaşantımızda kullandığımız eşyaların belirli bir yerinin olması o eşyaları nereye koyduğumuzu çok daha rahat bir şekilde hatırlamamızı sağlar.
İlaveten Yapılabilecekler…
- Not alma; Yalnızca hafızaya güvenerek bir şeyleri hatırlamaya çalışmaya gerek yoktur. Bazı durumlarda notlar yazıp onları görebileceğimiz noktalara, panolara veya buzdolabına yapıştırmak ya da takvim üzerine not almak bilgileri hatırlamamızda yardımcı olur.
- Sağlıklı beslenme; Gıdalar insan beyninin çalışmasında etkili olan bir diğer unsurdur. Dengesiz ve sağlıksız beslenme zihnin çalışmasında olumsuz etkiye neden olur. Hafızanın daha güçlü olması için ceviz, havuç, pekmez gibi gıdaları tüketmek daha faydalı olur.
- Daha az Tv kullanımı; Alman Doktor Fisher, günde iki saat bile Tv’ye maruz kalan bir zihnin toparlanıp temizlenebilmesi için ciddi zihin egzersizleri yapması gerektiğini belirtmiştir. Şiddet, korku ve cinsellik içeren filmlerden mümkün olduğunca uzak durmak hafızanın daha güçlü olmasında etkilidir.
- Düzenli uyku; Kesintisiz ve sağlıklı bir uyku hafızanın geliştirilmesinde büyük ölçüde etkilidir. Sabah güneş doğarken etrafa yayılan bir enerji vardır. Güneşin doğduğu saatlerde kişinin uyuyor olması o enerjiyi almasını engeller. Bu nedenle mümkün olduğunca 6 saatlik uykuyu tamamlayarak güneşin doğuşuyla birlikte uyanmak sağlıklı bir enerjiye sahip olup zihnin güçlenmesini sağlar.
- Nimonik Öğrenme; Ezberlemesi zor olan kavramların eski bilgilerimizle desteklemesi kavramına ‘Nimonik Öğrenme’ adı verilir. Nimonik öğrenme methodu sayesinde ezberlememiz gereken karmaşık bilgileri, formülleri daha kolay hafızamızda tutabiliriz. Ezberlememiz gereken bilgileri belirli şekillerde kodlayarak hafızamızda kalmasını sağlayabiliriz.
Çeviri Çözümleri